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Restaurant style Matar Paneer at home ढाबा जैसे मटर पनीर

Matar Paneer Recipe

One of the top most in the list of comfort dishes, Matar paneer is everyone's favourite. Banaiye halwai jaise Punjabi style Matar paneer. Matar Paneer Recipe in Hindi and here i will teach you how to make matar paneer dhaba style.

    Matar Paneer Recipe in Punjabi style

    Matar paneer is a popular vegetarian dish from North Indian cuisine. It consists of green peas (matar) and paneer (Indian cottage cheese) cooked in a spiced tomato-based gravy. It is a delicious and flavorful dish that is enjoyed by both vegetarians and non-vegetarians alike.

    To prepare matar paneer, the paneer is typically cut into cubes and lightly fried until golden brown before being added to the gravy. The gravy is made by sautéing onions, ginger, and garlic in oil or ghee (clarified butter). Tomatoes are then added and cooked until they soften. The mixture is seasoned with spices such as turmeric, cumin, coriander, garam masala, and sometimes red chili powder to add heat.

    Once the spices are well incorporated, green peas and paneer are added to the gravy. The dish is then simmered until the flavors meld together, and the paneer and peas are cooked to the desired tenderness. Some variations of matar paneer also include the addition of cream or yogurt to make the gravy richer and creamier.

    Matar paneer is commonly served with roti (Indian bread), naan, or rice. It is a beloved dish in Indian cuisine and is enjoyed as a main course in lunches or dinners. The combination of the soft paneer, vibrant green peas, and aromatic tomato-based gravy makes matar paneer a flavorful and satisfying dish.

    Prep Time: 10 minutes 

    Cook Time: 30 minutes 

    Total Time: 40 minutes

    Servings: 2 

    Cuisine: Punjabi

    Ingredients For Matar Paneer Recipe 

    For Fried Paneer

    200 gm Paneer, cubes , पनीर

    Oil for frying,  तेल तलने के लिए

    Water , पानी

    For Gravy

    2 tbsp Ghee , घी

    1 Bayleaf / तेजपत्ता  ( optional )

    2-3 cloves and 1 cardamom (optional )

    1 tsp Cumin seeds , जीरा

    1 medium Onion, chopped , प्याज

    1 fresh Green chilli, chopped , हरी मिर्च

    2 tsp Ginger-Garlic paste , अदरक लहसुन का पेस्ट

    ½ tsp Turmeric powder , हल्दी पाउडर

    11/2 tsp Degi red chilli powder , देगी लाल मिर्च पाउडर

    2 tsp Coriander powder , धनिया पाउडर

    1½ cups fresh Tomato puree , ताज़े टमाटर की प्यूरी

    Salt to taste , नमक स्वादानुसार

    1 cup Green peas, (precooked if fresh not in season ) , हरे मटर

    Fried Paneer , तला हुआ पनीर

    For Garnish

    Fresh Coriander leaves ,‌ ताजा धनिया पत्ता

    Process For Restaurant Style Matar Paneer Recipe 

    Matar Paneer Recipe in Hindi

    तले हुए पनीर के लिए

    • गरम तेल में पनीर के टुकड़े डालिये और सुनहरा होने तक भून लीजिये.
    • सुनहरा भूरा हो जाने पर इसे निकाल कर एक कटोरी पानी में डाल दें और ठंडा होने दें और आगे उपयोग के लिए अलग रख दें।

    ग्रेवी के लिए

    • एक कढ़ाई में घी गर्म करें और उसमें लौंग, जीरा डालें और उन्हें चटकने दें, फिर प्याज डालें और पारदर्शी होने तक भूनें।
    • - अब इसमें हरी मिर्च, अदरक-लहसुन का पेस्ट डालें और एक मिनट तक भूनें.
    • - फिर हल्दी पाउडर, देगी लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर डालें और प्याज के अच्छी तरह        पकने और मसालों की खुशबू आने तक भूनें.
    • इस समय ताजा टमाटर की प्यूरी, नमक डालें और तब तक पकाएं जब तक यह पक न जाए या किनारों से घी न आने लगे।
    • - फिर इसमें हरी मटर, बिना पानी के तला हुआ पनीर डालें और 1-2 मिनट तक भूनें.
    • - अब इसमें थोड़ा पानी डालें और 5-6 मिनट तक ग्रेवी को गाढ़ा होने तक उबालें.
    • आंच बंद कर दें और एक सर्विंग बाउल में गरमागरम परोसें और धनिये की पत्तियों से सजाएँ।



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